11. Motivatie

Motivatie: iedereen is gemotiveerd!

Schermafbeelding 2016-07-16 om 15.08.45.png

Motivatie! Een heel belangrijk onderwerp. Veel te snel geven leraren en ouders jongeren het verwijt ongemotiveerd te zijn.  Wij stellen: iedereen is gemotiveerd! We willen allemaal goede cijfers, blije leraren en trotse ouders.

Hieronder zie je de link naar een artikel over de motivatie van Nederlandse jongeren.

De ongemotiveerde scholier. Leraren, leerlingen en ouders reageren.

Waarom worden leerlingen ongemotiveerd? Wat komen wij in de praktijk veel tegen?

  1. Jongeren zijn heel creatief en houden van uitdaging en afwisseling. Als leerlingen dit niet krijgen op school haken ze af.
  2. Is de stof te moeilijk? Veel jongeren weten heel goed wat ze aankunnen. Je voelt aan dat hard werken niet helpt: de lessen zijn moeilijk te volgen en je hebt geen grip op je schoolwerk. Voldoendes halen is moeilijk voor je. Logisch dat je minder motivatie hebt !
  3. De stof is gemakkelijk voor jou. Een keer in je boek kijken en je hebt al een zes. Waarom luisteren naar de leraar als je weet dat je het ook zonder uitleg kan halen? Wel vervelend dat je al die lessen moet volgen, echt oersaai.
  4. Als je faalangst hebt kan het schoolleven een nachtmerrie zijn. Als je daar niet bij wordt geholpen zal er een kans zijn dat je ongemotiveerd raakt en je niet meer wil inzetten voor school.
  5. Jouw omgeving werkt je tegen. Thuis is er veel onrust en dat houdt je erg vaak bezig. Je vrienden vragen je mee om uit te gaan, terwijl jij moet werken, en die vrienden hebben daar geen begrip voor.
  6. Jij hebt behoefte aan structuur en controle. Maar je leraren controleren niet of je huiswerk maakt en helpen je niet bij je planning. Je kan het niet aan zonder de “stok achter de deur”. Je krijgt geen vat op je werk en daar word je echt niet blij van!
  7. Jouw school controleert je veel te veel. Je kan het best zelf regelen, maar je mag het niet van je leraren. Er zijn zo veel regels dat je je niet vrij voelt op je school.
  8. Je voelt je niet thuis in je klas, en je klasgenoten zijn niet leuk. Je voelt je buitengesloten.

Taak 11:  Geef voor iedere stelling aan of die voor jou van toepassing is. Doe dit met een cijfer : van 1 tot 10. Het cijfer 1 geeft aan : niet van toepassing , het cijfer 10: helemaal van toepassing.  Vul je cijfers in op het antwoordformulier.