13 Examentips

Tips voor leerlingen die examen gaan doen.

Voorbereiding

De lessen op school zijn afgelopen en je mag zelf studeren voor het examen. Nu komt het er op aan: de laatste puntjes op de i. Hier voor jou een aantal tips om jezelf goed voor te bereiden voor de examenweken.

 1. Maak oefen examens voor ieder examenvak en kijk ze zelf goed na. Dit kan met : Quickscan: hoe sta ik er voor? Per vak een testje.
 2. Ga voor jezelf na, welke onderwerpen nog lastig zijn voor jou. Schrijf de titels van de onderwerpen/ hoofdstukken op en schrijf er achter welk onderwerp goed gaat en welke onderwerpen je nog lastig vindt. Pak de schoolboeken er bij en neem de lastige hoofdstukken nog eens door. Maak ook de bijbehorende opgaven.
 3. Het heeft geen zin om alle stof opnieuw te willen gaan leren. Veel te veel! Beter is het om te werken aan je zwakke vakken en onderwerpen.
 4. Denk aan wat je geleerd hebt in deze cursus: te lang studeren heeft geen zin. Blokken van twee uur geconcentreerd werken moeten worden afgewisseld met een flinke pauze. Gun jezelf ook vrije tijd.
 5. Examenvrees wordt minder als je flink hebt geoefend tijdens de laatste weken voor je examen. Je weet nu van jezelf wat je kan. Wat niet lekker gaat : extra oefenen!
 6. Gaat er iets niet lekker: realiseer je altijd.. het is maar een deelonderwerp! Het wil niet meteen zeggen dat je je examen niet goed gaat maken!
 7. Scholen bieden veel hulp aan leerlingen deze laatste weken: ga naar je leraar en maak een afspraak als je hulp wilt, en ga naar de examentrainingen die op school worden gegeven.
 8. Ben je dyslectisch : zorg er voor dat je precies weet wat de school voor je kan doen. ( extra tijd, voorlees programma’s etc ) en zorg er voor dat je geoefend hebt met de speciale programma’s die gebruikt worden voor dyslectische leerlingen.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 15.17.19.png

Tips voor tijdens het examen

 1. Nooit vlak voor een examen veel gaan studeren:  de kans op een black out is groot. Nakijken van kleine dingen mag, maar ga geen uren leren op een examendag.
 2. Schrijf in je agenda wanneer alle examens zijn en dubbelcheck de aanvangstijden.
 3. Snel afgeleid tijdens het maken van examens: neem oordoppen mee. Zo kan je je afsluiten voor storende geluiden.
 4. Na uitdelen van de vragenformulieren: nooit meteen beginnen , maar eerst kijken hoeveel vragen het examen heeft en waar alles te vinden is ( bijlagen etc. ) Zo kan je nooit vergeten vragen te maken, en hoef je tijdens het werken niet lang te zoeken naar bijlagen. Eerst oriënteren ,  daarna aan de slag.
 5. Kijk vluchtig naar de vragen. Begin altijd met een gemakkelijke vraag ( denk aan het onderdeel ” opwarmen ” van deze cursus ) .
 6. Moeilijk onderdeel: verlies niet te veel tijd met puzzelen als het niet lukt. Sla de vraag over en kijk er pas weer naar als je de rest van de vragen af hebt.
 7. Alles gemaakt : check check dubbelcheck! Geen vragen vergeten?

Hoe ga ik ontspannen mijn examen in?

Examen doen is topsport, behandel jezelf als topsporter!

Veel leerlingen zijn gespannen of hebben examenvrees. Gezonde spanning is niet erg. Maar te veel spanning haalt je resultaten naar beneden. Wat kan je hier aan doen?

 1. Wees goed voorbereid. Zie boven.. benut de weken voor je examen goed.
 2. Let op je voeding. Regelmaat en gezonde maaltijden
 3. Slaap altijd voldoende. Even minderen met ” doorhalen ” in de weekenden kan geen kwaad , begin hiermee ruim voor het examen.

Tijdens de examenweken: niet te veel studeren: alleen af en toe nakijken. Zorg voor ontspanning tussendoor , het type ontspanning dat jouw gedachten over het examen even helemaal doen verdwijnen: die spannende serie op Netflix, of dat boek wat je wil uitlezen: sport vaak als je daar van houdt. Plan dat in en houd je er aan, het is heel belangrijk, die ontspanning tijdens de examenweken.

Heel veel succes de komende tijd, wie slim is en goed is voorbereid heeft al een paar extra punten verdiend.